فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 102، تابستان 1401)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 102، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا مختارزاده، هادی کاظمی*، فرهاد امام جمعه صفحات 56-63
    مقدمه

    کودک آزاری توسط والدین یا دیگران مشکل اجتماعی و بهداشتی است که می تواند صدمات جدی به کودکان وارد کرده و حتی موجب مرگ ایشان شود. بنابراین امروزه به عنوان یک پدیده اجتماعی، نوعی جرم محسوب می شود. در بیشتر موارد کودک آزاری نشانه ای از وجود اختلال در خانواده اجتماع است و تنها با درک عواملی که در رویداد چنین امری دخیل هستند می توان اقدام مقتضی برای رفع آن انجام داد. به همین منظور در مطالعه حاضر به ارزیابی و تببین رواج پدیده کودک آزاری و جرم انگاری آن در شهر اصفهان پرداخته شده است.

    روش بررسی:

    در مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر اطلاعات ثبت شده از 30 کودک آزاری طی سال های 1394 تا 1395 از مراکزی نظیر سازمان پزشکی قانونی شهر اصفهان، دادگستری ها و دفاتر وکلای سطح شهر جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها:

    نتایج این مطالعه نشان داد که کودک آزاری 005/ 0 درصد طی این دو سال در اصفهان رواج داشته است. از بین 30 کودک آزاری ثبت شده 11مورد (7/ 36 درصد) کودکان دختر با میانگین سنی 83/ 1±7 سال و و 19مورد (3/ 63 درصد) کودکان پسر با میانگین سنی 12/ 2±79/ 7 سال بوده اند. بیشترین درصد فراوانی کودک آزاری با 14مورد (7/ 46 درصد) مربوط به نوع کودک آزاری جسمی (مانند ضرب و جرح) بوده و پس از آن کودک آزاری جنسی با 11مورد (7/ 36درصد) و هیچ گونه کودک آزاری ناشی از بهره گیری خلاف یافت نشده است. فرد آزاردهنده اکثرا آشنایان با 11 مورد (7/ 36درصد) بوده است.

    نتیجه گیری:

    برطبق نتایج مطالعه حاضر، اگرچه شیوع کودک آزاری بسیار کم بوده اما بیشترین آزار کودکان، جسمانی و جنسی بوده و پسران بیش از دختران تحت این آسیب بوده اند. این پدیده در خانواده های کم درآمد و با سطح تحصیلات پایین تر رواج بیشتری داشته و فرد آزاردهنده اغلب از افراد غیر از خانواده درجه یک کودک بوده است. بنابراین به نظر می رسد با آگاه سازی خانواده ها از حقوق کودکان، می توان از رواج بیشتر این معضل اجتماعی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، پزشکی قانونی، جرم انگاری
  • رسول سلیمی، لیلی محمودی، محمد واسعی*، عباس مرادی، امین گرایی صفحات 64-70
    مقدمه

    بخش اورژانس یکی از مهم ترین بخش های هر بیمارستان است که ممکن است به علل متعددی بیماران یا همراه آنان از خدمات ارایه شده رضایت کافی نداشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی علل شکایات مراجعان به اورژانس بیمارستان بعثت همدان در سال 1398-1399 صورت پذیرفت.

    روش بررسی:

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی تمام شکایت هایی که در سال های 1398 و 1399 از بخش اورژانس بیمارستان بعثت همدان شده بود، بررسی شد. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 داده ها مورد تحلیل قرار گرفت. فرضیه های مطالعه با تست های آماری کای-2 و آزمون دقیق فیشر و کروسکال-والیس در سطح معناداری 05/ 0 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

    طی دو سال 174 مورد شکایت ثبت شده بود. 119 مورد (4/ 68 درصد) را همراهان بیمار ثبت شکایت کردند. نیمی از بیمارانی که شکایت داشتند تحصیلات دانشگاهی داشتند. تاخیر در ویزیت و تعیین تکلیف بیمار توسط پزشک، برخورد نامناسب کادر درمان با بیمار، قصور پزشکی و تشخیص اشتباه مهم ترین علل شکایت مراجعان بودند. در 45 درصد موارد شکایت حق با بیمار یا همراه بیمار بود. همچنین 1/ 39 درصد بیماران بدون دلیل قانع کننده برای شکایت بودند و شکایت 5/ 15 درصد هم بی نتیجه بود. بین نتیجه شکایت با تحصیلات ارتباط معناداری مشاهده شد. اغلب شکایات ثبت شده که حق با بیمار بود مربوط به افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بود(001/=P).

    نتیجه‏ گیری:

    یافته های این مطالعه نشان داد تاخیر در ویزیت و تعیین تکلیف بیمار توسط پزشک، برخورد نامناسب پرسنل اورژانس با بیمار، قصور پزشکی و تشخیص اشتباه مهم ترین علل شکایت مراجعان محسوب می شوند و تقریبا در نیمی از موارد حق با بیمار است که با سطح تحصیلات بیماران ارتباط معنادار داشت.

    کلیدواژگان: بخش اورژانس، شکایت، رضایتمندی بیمار
  • زینب عامری*، مصطفی عنایت راد، ارغوان فیض منش صفحات 71-82
    مقدمه

    باتوجه به شیوع بالا و پیامدهای نامطلوب خشونت خانگی، طراحی مداخلات موثر در راستای کاهش یا پیشگیری از آن اهمیت فراوان دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مشاوره گروهی شناختی- رفتاری با رویکرد مثبت نگر برخشونت خانگی و کیفیت زندگی به منظور شناسایی و کنترل افکار منفی زنان دارای خشونت است.

    روش بررسی:

    مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی تصادفی کنترل شده سه سو کور است که در سال 1397 بر روی زنان خشونت دیده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر شاهرود انجام شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تاکتیک های حل تعارض (برای سنجش تجربه و اعمال خشونت) و پرسشنامه کیفیت زندگی در گروه مداخله و کنترل استفاده شد. گروه مداخله تحت 8 جلسه آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر قرار گرفتند و گروه کنترل نیز 8 جلسه آموزش سلامت زنان را دریافت کردند. میزان تجربه و اعمال خشونت در دو گروه در فواصل قبل، بلافاصله، سه و شش ماه بعد از مداخله ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیزهای تی مستقل و اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها:

    میانگین نمره کل خشونت قبل از مشاوره در گروه مداخله از 9/ 145 به 3/ 14 بعد از مداخله تغییر کرد (001/=P)، درحالی که در گروه کنترل از   5/ 102 به 45 کاهش داشت (001/=P). این تفاوت در همه زیرمقیاس های خشونت دیده شد. همچنین افزایش قابل توجه و معنادار نمرات کیفیت زندگی پس از مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر، در کاهش خشونت دیدگی و همچنین ارتقای سطح سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان خشونت دیده می تواند موثر باشد و باعث افزایش کیفیت زندگی در آنها شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان خشونت دیده، کیفیت زندگی
  • سجاد جلیلی فرد، محمدرضا ابیض، نوشین اسدمسجدی* صفحات 83-91
    مقدمه

    با توجه به شیوع مسمومیت ها هزینه هایی که بر دوش نظام سلامت کشور تحمیل می شود و خطر مرگ و میر برای مواجهه یافتگان، پژوهشگران بر آن شدند تا مطالعه ای با هدف بررسی اپیدمیولوژیک انواع مسمومیت در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بزرگ دزفول از سال 1396 تا 1398 انجام دهند.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی و مقطعی گذشته نگر است که بر روی 896 بیمار بستری به علت مسمومیت در بیمارستان بزرگ دزفول در فاصله سال های 1396 تا 1398 صورت پذیرفت. اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک مربوط به انواع مسمومیت ها از پرونده بیماران استخراج شد و نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    7/ 53 درصد افراد (481 نفر) مرد و بقیه زن بوده اند. نتایج، ارتباط معناداری بین جنسیت و مسمومیت نشان داد و این احتمال در مردان بیشتر بود . بیشترین درصد فراوانی مسمومیت ها عمدی (6/55 درصد)، در فصل تابستان (3/ 35 درصد)، افراد مجرد (7/ 51 درصد)، رده سنی 21 تا 35 سال (6/ 40 درصد) و ساکن شهر (4/ 80 درصد) بود.

    نتیجه گیری:

    آموزش عموم مردم درمورد گزش حیوانات، مواد مخدر، داروها و عوارض ناشی از سوءمصرف داروها می تواند باعث حفظ جان و کاهش تعداد مراجعات ناشی از مسمومیت به بیمارستان شود.

    کلیدواژگان: مسمومیت، اپیدمیولوژی، بیمارستان
  • اکرم فتوت، وجیهه ظهورپرونده*، اعظم فتوت، نوین خسرویان صفحات 92-103
    مقدمه

    افزایش کارآیی نیروی انسانی در نتیجه شرکت در دوره های آموزشی اثربخش از اهداف اساسی سازمان هاست که متاسفانه اغلب اوقات صرفا به منظور کسب امتیاز و ارتقای جایگاه شغلی به کار گرفته می شود. به همین منظور نیاز است جنبه های مختلف اثرگذاری دوره ها با هدف بازیابی مسایل پیش رو مورد مطالعه قرار گیرد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی دوره های آموزشی بر کارآیی کارکنان پزشکی قانونی خراسان رضوی با در نظر گرفتن نقش میانجی سبک های رهبری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی جامعه آماری کارکنان پزشکی قانونی خراسان رضوی با حجم نمونه 111 نفر با استفاده از 3 پرسشنامه استاندارد اثربخشی آموزشی عرب، کارآیی کارکنان حاجی زاده و سبک های رهبری لیکرت به انجام رسید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی، رگرسیون ساده و معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SPSS و Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج مطالعه نشان داد اثربخشی آموزشی (00/ =P و 591/=β) و سبک های رهبری بر کارآیی کارکنان موثرند (00/ =P  و 595/=β)، سبک های رهبری در رابطه اثربخشی آموزشی بر کارآیی کارکنان نقش میانجی دارد (06/ 3= z >96/ 1)، بررسی مولفه های سبک رهبری نشان داد سبک های مشورتی (00/ =P  و 567/=r)، مشارکتی (00/ =P  و 615/=r) و خیرخواهانه (00/ =P  و 509/=r)، رابطه معنادار و مثبت با کارآیی کارکنان دارند. اما بین متغیر سبک رهبری مستبدانه و کارآیی رابطه معنادار و منفی مشاهده شد (00/ =P  و 565/-=r).

    نتیجه گیری:

    یک سوم تاثیر دوره های آموزشی بر کارآیی کارکنان تحت تاثیر متغیر سبک های رهبری است. بنابراین نیاز است در برنامه های آموزشی، آموزش مدیران در راستای اتخاذ سبک های موثرتر بر افزایش کارآیی و بهره وری کارکنان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، کارآیی کارکنان، سبک های رهبری
  • شایسته اشرفی اصفهانی*، مسعود قادی پاشا، بشیر نازپرور، ناهید داداش زاده اصل، شیرین ساپور صفحات 104-108
    مقدمه

    ناباروری یکی از مشکلات مهم در زوج های جوان است که یکی از راه های درمانی آن در موارد با ناباروری زنانه، اهدای تخمک است. گاهی این نگرانی وجود دارد که خصوصیات روانشناختی دهندگان تخمک بر روی فرزند متولد شده موثر باشد. لذا در این مطالعه به منظور بررسی انواع اختلال روانشناختی در زنان دهنده تخمک انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، تعداد 100 نفر از خانم های دهنده تخمک در بیمارستان لواسانی شهر تهران در سال 1398 تا 1399 به صورت در دسترس انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اختلال روانشناختی و نوع آن در آنها به وسیله مصاحبه و پرسشنامه استاندارد SCL تعیین و بر اساس سایر متغیرها مقایسه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 91 مورد وارد آنالیز نهایی شدند و مشخص گردید که اختلال روانشناختی در 39 درصد از خانم های دهنده تخمک وجود داشت. نوع اختلال در 11 درصد هیپوکندری، 9 درصد سایکوز، 9 درصد هایپومانیا، 17 درصد افسردگی، 11 درصد اختلال وسواسی-جبری، 20 درصد اضطرابی و 23 درصد اختلال شخصیتی بود. اختلال روانشناختی و نوع آن با سن و بیماریهای زمینه ای در افراد ارتباط معناداری نداشتند (P>0.05).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، اختلالات روانشناختی در بیش از یک سوم از خانم های دهنده تخمک مشاهده می گردد که عمدتا به صورت اختلال شخصیتی وافسردگی و اختلال اضطرابی می باشند.

    کلیدواژگان: اختلال روانشناختی، نازایی، دهنده تخمک
  • محمد واسعی، مریم امینی*، وحید نیکخواه، حاجیه برنا صفحات 109-118
    مقدمه

    کرونا ویروس یک ویروس دارای RNA تک رشته ای است که محل های با تراکم بالای جمعیت را درگیر کرده است. به نظر میرسد که بیماران میانسال و مسن با بیماری های مزمن، در خطر نارسایی تنفسی هستند و ممکن است پیش آگهی ضعیف تری داشته باشند. به جهت کاهش مورتالیتی ناشی از این بیماری و تعیین تاثیر عوامل زمینه ای بر عواقب بیماران، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی بیماری های زمینه ای و ارتباط آن با پیش آگهی بیماران صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی بیمارانی که با تشخیص بیماری کووید-19 در بازه ی زمانی اسفند1398 لغایت شهریور 1400 در بیمارستان شهید مصطفی خمینی(ره) بستری شده اند انجام شد. پس از جمع آوری، بیماری های زمینه ای و اثر آنها بر پیش آگهی بیماران مورد مطالعه قرار گرفت و آمار توصیفی و تحلیلی استخراج شد.

    یافته ها

    دراین مطالعه 158 پرونده مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین بیماری های زمینه ای در مبتلایان پرفشاری خون و دیابت بود. 4/ 80 درصد بیماران حداقل یک بیماری زمینه ای داشتند. میان سطح اشباع اکسیژن با معیارهای وخامت ارتباط معنادار وجود داشت (05/>P). همچنین بین سن بیماران با نیاز به تهویه مکانیکی و مرگ و میر ارتباط معنادار مشاهده شد (05/>P). بیماری های کلیوی، دیابت و فشار خون بالا و نیز وجود و تعدد بیماری های زمینه ای با پیش آگهی بد، نیاز به تهویه مکانیکی و مرگ ارتباط معناداری داشتند (05/>P).

    نتیجه گیری

    درصد بالایی از افراد مبتلا به کووید-19 افراد با سن بالا و دارای بیماری های زمینه ای هستند که برخی از این بیماری ها با پیش آگهی بد و مرگ و میر بالا مرتبط اند. تعدد بیماری های زمینه ای نیز یک عامل مستعد کننده پیش آگهی بدتر و مرگ و میر بالا می باشد. به همین دلیل مراقبت و درمان این افراد اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیماری های زمینه ای، اکسیژن خون، شاخص توده بدنی، تهویه مکانیکی
|
  • Leila Mokhtarzadeh, Hadi Kazemi*, Farhad Emam Jome Pages 56-63
    Introduction

    Child abuse by parents or others is a social and health problem that can cause serious harm to children and even give rise to their death. This social phenomenon is therefore considered a crime today. In most cases, child abuse is a sign of family disorder, and by understanding the factors involved in such event, the appropriate action can be taken against it. To this end, in the present study, the prevalence of child abuse cases and its criminalization in Isfahan has been evaluated and detected.

    Methods

    In this cross-sectional study, the recorded data of 30 abused children over the years 2015 and 2016 was collected from centers such as Isfahan Forensic Medicine Organization, courts and lawyers’ offices in the city.

    Results

    The results of this study showed that child abuse has increased in Isfahan during these two years by 0.005%. Out of 30 registered abused children, 11 (36.7%) were girls with the mean age of 7±1.83 years and 19 (63.3%) were boys with the mean age of 7.79± 2.12 years. The highest frequency of child abuse cases with 14 (46.7%) was pertinent to the type of physical abuse, followed by sexual abuse with 11 (36.7%) and no case of child criminal exploitation was found. The abuser was mostly familiar with the abused one 11 (36.7%).

    Conclusion

    According to the results of the present study, although the prevalence of child abuse cases was very low, most of them were physical and sexual, and boys have been reported more than girls. This phenomenon has been more prevalent in low-income families with lower levels of education, and the abuser has often not been a first-degree relative. Therefore, it seems that informing families about children’s rights can prevent the spread of this social problem as much as possible.

  • Rasoul Salimi, Leily Mahmudi, Mohammad Vaseie*, Abbas Moradi, Amin Geraie Pages 64-70
    Introduction

    The emergency department is one of the most important departments of any hospital, where patients or their companions may not be satisfied with the services provided due to various reasons. This study aims to investigate the causes of the complaints of patients visiting the emergency department at Be’sat Hospital in Hamedan, Iran in 2018-2019.

    Methods

    In this cross-sectional study, all the complaints made over the years 2018 and 2019 from the emergency department of Ba’ath Hospital in Hamedan, Iran were investigated. Demographic information, causes of complaint, sources of complaint, results of complaints and the complaint section were collected.

    Results

    One hundred and seventy complaints were filed in two years. One hundred and nineteen cases (68.4%) were filed by the patient’s companions. Half of the patients who complained had university education. The postponement in the visit and assignment of the patient by the doctor, inappropriate treatment of the treatment staff, medical malpractice and wrong diagnosis were the most important reasons for the client complaints. In 45% of the cases, the patient or the patient’s companion was right. Meanwhile, 39.1% of patients had no convincing reason to complain and 15.5% of their complaints were unsuccessful. A significant relationship was observed between the outcome of the complaint and education. Most of the registered complaints that were right with the patient were relevant to people with university education (P=0.001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that postponement in the visit and assignment of the patient by the doctor, inappropriate treatment of the emergency personnel with the patient, medical malpractice, and wrong diagnosis are the most important causes of client complaints. Almost in half of the cases, the patient was right, which had a significant relationship with the level of education of the patients.

    Keywords: Emergency department, Complaints, Patient satisfaction
  • Zeynab Ameri*, Mostafa Enayatrad, Arghavan Feyzmanesh Pages 71-82
    Introduction

    Domestic violence is an aggressive behavior, including different dimensions of physical, psychological, harmful, economic, and sexual health and is considered to be a health priority owing to its significant side effects on women. This study aims to investigate the effect of cognitive-behavioral group counseling with a positive approach on domestic violence and quality of life in order to identify and control the negative thoughts of violent women.

    Methods

    The present study is a three-blind randomized controlled trial study conducted on women in 2017 who experienced violence referring to health and treatment centers in Shahrud city, Iran. In order to collect information, the conflict resolution tactics questionnaire (to measure the experience and acts of violence) and the quality of life questionnaire were employed in the intervention and control groups. The intervention group underwent eight sessions of positive behavioral cognitive training and the control group received eight sessions of women's health training. The level of experience and the acts of violence in two groups were evaluated in the intervals before, immediately, three and six months after the intervention. To analyze the data, independent t-analysis and repeated measurement were utilized.

    Results

    The average total score of violence before counseling in the intervention group declined from 145.9 to 14.3 after the intervention (P=0.001), and in the control group it decreased from 102.5 to 45 in the control group (P=0.001). This difference was observed in all subscales of violence. Meanwhile, a significant increase in quality of life scores was observed after the intervention compared to the control group.

    Conclusion

    Positive behavioral cognitive training would be influential in decreasing violence, as well as improving mental health level and quality of women’s life subjected to violence and it can enhance their quality of life.

    Keywords: Domestic violence, Battered women, Quality of life
  • Sajad Jalili Fard, Mohammad Reza Abyaz, Nooshin Asadmasjedi* Pages 83-91
    Introduction

    Over the recent years, considering the prevalence of poisonings and the costs imposed on the country’s health system and the risk of death for those exposed, the researchers decided to perform a study with the aim of epidemiologically investigating the types of poisonings in patients referred to Dezful Hospital from 2017 to 2019.

    Methods

    This retrospective descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 896 patients referred to Dezful General Hospital between 2017 and 2019 due to poisoning. Study data were extracted from patients’ medical records and documents, which were extracted from patients’ records based on a pre-designed checklist. Statistical analysis was performed with SPSS Version 24 statistic software.

    Results

    Fifty-three point seven percent of people (481 people) were male and the rest were female. The results showed a significant relationship between gender and poisoning and this probability was higher in men. The highest percentage of intentional poisonings (55.6%), in the summer season (35.3%), singles (51.7%), age group 21 to 35 years (40.6%) and city dwellers (4.4%) were 80%).

    Conclusion

    Public education about animal bites, drugs abuse, medications and side effects can help save lives and diminish the amount of poisoning hospital admission.

    Keywords: Poisoning, Epidemiology, Hospital
  • Akran Fotovat, Vajiheh Zohoorparvandeh*, Azam Fotovat, Navin Khosravian Pages 92-103
    Introduction

    This research aimed to investigate the effectiveness of training courses on the efficiency of forensic medical staff in Khorasan Razavi, taking into account the mediating role of leadership styles.

    Methods

    This descriptive and analytical study was conducted on the statistical population of Khorasan Razavi forensic medical staff with a sample size of 111 people utilizing three standard questionnaires of Arab educational effectiveness, Hajizadeh staff efficiency and Likert leadership styles. The collected data were analyzed employing correlation tests, simple regression, and structural equations with the help of SPSS version 21 and Smart PLS software.

    Results

    The results of the study indicated that educational effectiveness (P=0.00 and β=0.591) and leadership styles are effective on employee efficiency (P=0.00 and β=0.595) ;leadership styles have a mediating role on the relationship between educational effectiveness and employee efficiency (1.96

    Conclusion

    One third of the effect of training courses on the efficiency of employees is influenced by the variable of leadership styles. It is therefore necessary to include the training of managers in training programs in order to adopt more effective styles to enhance the efficiency and productivity of employees.

    Keywords: Educational effectiveness, Employee efficiency, Leadership styles
  • Shayesteh Ashrafi-Esfahani*, Masoud Ghadipasha, Bashir Nazparvar, Nahid Dadashzadeh Asl, Shirin Sapour Pages 104-108
    Introduction

    Since the background mental disorders may be transmitted to siblings, infertile couples are usally worried about inheritance of bad mental situations form donors to the child. This study was performed to determine the different kinds of mental disorders in female egg donors.

    Methods

    In this descriptive and cross-sectional study, 100 Egg donors  were enrolled in hospitals in Tehran over the years 2017 and 2018 and different types of mental disorders in them were determined by SCL questionnaire.

    Results

    In this study, 91 subjects were analyzed that among them 39% had mental disorders. The type of disorder was hypochondriasis, psychosis, hypomania, depression, OCD, anxiety, and personality disorder in 11%, 9%, 9%, 17%, 11%, 20%, and 23%, respectively. Psychological disorder and its type had no significant relationship with age and underlying diseases in people (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, psychological disorders are observed in more than one third of egg donors mainly, including depression, l personality and anxiety disorder.

    Keywords: Mental disorder, Egg donor, Infertility
  • Mohammad Vaseie, Maryam Amini*, Vahid Nikkhah, Hajieh Borna Pages 109-118
    Introduction

    Corona virus is a single-stranded RNA virus that has affected places with high population density. Middle-aged and elderly patients with chronic diseases seem to be at risk of respiratory failure and may have a poorer prognosis. In order to diminish the mortality caused by this disease and determine the impact of underlying factors on the consequences of patients, we decided to investigate the frequency of underlying diseases and its relationship with the prognosis of patients.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on COVID-19 patients between of February 2020 to September 2021 at Shahid Mostafa Khomeini Hospital. After data collection, underlying diseases and their effect on prognosis during hospitalization of patients were studied and descriptive as well as analytical statistics were extracted.

    Results

    In this study, 158 cases were examined. Most of the underlying diseases in the patients were hypertension and diabetes. Eighty point four percent of patients had at least one underlying disease. In the meantime, was a significant relationship between oxygen saturation level and deterioration criteria (P<0.05). Meanwhile, a significant relationship was observed between the age of patients with the need for mechanical ventilation and mortality (P<0.05). Kidney diseases, diabetes and high blood pressure as well as the presence and number of underlying diseases with poor prognosis the need for mechanical ventilation and also death had a significant relationship (P<0.05).

    Conclusion

    A high percentage of people with COVID-19 are elderly and have underlying diseases, some of which are associated with bad prognosis and high mortality. Multiple underlying diseases are also a predisposing factor for worse prognosis and high mortality. To this end, the care and treatment of these people is very important.

    Keywords: COVID-19, Comorbidity, Body mass index, Mechanical ventilation